Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19 , реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Такими способами можуть бути:
️1) або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;
2) або фасування продуктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торгівельній залі через продавця, за умови:
-наявності у продавця особистої медичної книжки;
-продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
-пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
-дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
-забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торгівельній залі;
3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торгівельній залі, за умови:
-забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
-забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
-забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
-забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торгівельній залі.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням ️.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.
|